POLSKI   OWCZAREK   NIZINNY

Voorvaderen van dit ras hoedden eeuwenlang schapen op de Poolse vlakten. De ruige vacht was nodig tegen regen, sneeuw en koude. De arme boeren die deze Nizinny's gebruikten, fokten ze op werkeigenschappen. Vooral na WO II is een meer homogeen rasbeeld ontstaan

De Nizinny is compact en gespierd en is iets langer dan hoog (10:9). Hij draagt zijn hoofd tamelijk horizontaal. Hij heeft een lange vacht, ook op het hoofd. Zijn donkere ogen worden op een karakteristieke manier door zijn haar bedekt waardoor het hoofd groter lijkt dan het is. 

Een ruige, lange en overvloedige vacht waarbij zowel recht als lichtgolvend haar geaccepteerd wordt. De Nizinny heeft een zachte, dikke ondervacht. Wit met zwart/grijs of effen grijs zijn de kleuren die het meeste voorkomen, alhoewel alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Polski Owczarek Nizinny ligt tussen de 42 en 50 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 25 kilo

karakter

Hij past zich doorgaans heel gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aan.

 Soms iets gereserveerd naar vreemden maar angstig of agressie hoort niet. Hij vindt het heerlijk om samen met de baas te werken zoals bijvoorbeeld  speuren, Hooper, denkspelletjes , grote wandelingen enzv.

Ook met andere huisdieren kunnen zij goed opschieten. Ondanks het feit, dat zij betrekkelijk klein zijn, zijn het felle wakers en ongewenste gasten worden dan ook op niet mis te verstane wijze aangekondigd.  Door zijn vrolijke en opgewekte aard is hij zeer innemend.

Gezondheid

De rasvereniging; Polski Owczarek Verbond Nederland is bezig met de gezondheid van de Polski owczarek nizinny. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij o.a  de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek. Aanbevolen wordt onderzoek naar schildklierproblemen doormiddel van een T4 of TSH-test.

( delen van tekst vanuit Raad van Beheer aangevuld met eigen info)

Zie hier het VFR ( vereniging fokreglement) van het Polski Owczarek Nizinny Verbond Nederland

Bij deze rasvereniging ben ik aangesloten.